ӘРТҮРЛІ ӘДІСТЕРМЕН КАУДОТОМИЯДАН КЕЙІН ҚОЗЫ ҚАНЫНЫҢ МОРФОЛОГИЯЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРІ
DOI:
https://doi.org/10.62724/202530403Кілт сөздер:
қозы каудотомиясы, қозы қанының морфологиясы, гемопоэз, гемостаз, етті және жүнді қой шаруашылығы, жүн өнімділігіАңдатпа
Мақалада ақжайық етті және жүнді қозыларға әртүрлі тәсілдермен жасалған каудотомия кезінде қанның кейбір гематологиялық көрсеткіштеріне салыстырмалы баға берілген. Экспериментке екі топқа бөлінген 40 қозы қолданылды: бірінші топта каудотомия хирургиялық жолмен, екіншісінде резеңке сақиналарды қолданып эластрация әдісімен жасалды. Қандағы гемоглобиннің, эритроциттердің, тромбоциттер мен лейкоциттердің құрамы динамикалық түрде зерттелді (операция алдында, 1, 2, 5, 7 және 10 күннен кейін). Алынған деректер стандартты биометриялық әдістермен өңделді. Зерттеуде каудотомия хирургиялық әдісі операциядан кейінгі бірінші тәулікте гемоглобин мен эритроциттердің күрт жоғарылауымен, тромбоциттер санының және физиологиялық лейкоцитоздың айтарлықтай өсуімен жүретіні анықталды. Екінші топтағы жануарларда (эластрация) өзгерістер азырақ айқын және тұрақты болды. 10-шы күні екі топта да индекстер қалыпқа келуге бейім болды, бірақ бірінші топта гематологиялық өзгерістер ұзағырақ сақталды. Алынған нәтижелер эластрация дәстүрлі хирургиялық каудотомиямен салыстырғанда аз жарақатты әдіс екенін көрсетеді. Ол дененің стресстік реакцияларының ауырлығын төмендетеді, гематологиялық параметрлердің тезірек тұрақтануына ықпал етеді және гемопоэз және гемостаз жүйелеріне жүктемені азайтады. Алынған мәліметтерді ветеринариялық хирургияда және қой шаруашылығы тәжірибесінде каудотомия оңтайлы әдісін таңдау, операциядан кейінгі асқынуларды азайту және мал өнімділігін арттыру үшін пайдалануға болады. Біз ұсынып отырған эластрациялық әдіс гематологиялық стресс реакцияларының төмен деңгейін қамтамасыз етеді, және оны интенсивті мал шаруашылығы жағдайында қолайлырақ етеді.